Tips

Det värsta när man är blond och har färgat håret är att utväxten syns direkt, men loreal har en spray som täcker utväxten på 2sek! Kanon!

Nya vänner i rastgården

Kayo 4,5 mån gammal

Julpyntat

Hundutställning

Fick en förfrågan om att förklara lite mer vad olika omdömen på en utställning betyder och hur det går till!

När en hund är 9 månader kan den visas på officiella utställningar, alltså där den blir bedömd och får något av resultaten sufficient, good, very good eller excellent.

Vad de betyder har jag tagit från skk's hemsida:
Sufficient - Hund som motsvarar rasens standard men som inte har rasens alla karaktärsdrag eller har bristande fysisk kondition.
Good - Hund som motsvarar rasens standard och vars exteriöra fel är av mindre framträdande karaktär.
Very good - Hund som väl motsvarar rasens standard, som är välbalanserad och i god kondition. Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna bedömning kan endast ges till en hund av mycket god klass.
Excellent - Hund som mycket väl motsvarar rasens standard, och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.

Hundarna visas i olika klasser beroende på ålder och meriter, exempelvis juniorklass, unghundsklass, öppenklass, championklass, bruksklass, veteranklass.

Om en hund får Excellent och domaren tycker att den är tillräckligt fin för att kunna få ett cert (3 stycken behövs för att bli champion) kan man få något som kallas CK, certifikatkvalitet. Alla hundar som fått ck i respektive klass går sedan in i en gemensam klass som man kallar Bästa hanklass eller Bästa tikklass. I den klassen tackar domaren av de hundar som han inte tycker hör till de 4 bästa och placerar de resterande i den ordningen han tycker bäst. Om hunden som blir etta redan är champion går certet vidare till nästa hund som inte är det.

Kort sagt är det så det går till och såklart strävar man efter att få sig ett cert, eller ett cacib som är ett internationellt cert typ. Santo har fått ett reserv cert när han blev 2a bästa hane. Det betyder att hunden som blev placerad innan honom fick certet men det kan passera vidare till Santo om den vinnande hunden inte får ta emot det av någon anledning.

Nu har jag dragit detta lite kort så om man vill läsa mer kan man läsa här: http://www.skk.se/Global/Dokument/Utstallning/Broschyrer/Hundutstallning-T11.pdf

Allt på en gång

Förra helgen var vi på vinnarutställningarna i Herning, DKK. En intensiv helg där Santo var duktig, fick Exc båda dagarna och fantastiska kritiker men ingen placering bland de 15 juniorhanarna som alla slogs om juniortitlarna. Nu i veckan har jag varit sjuk, först halsfluss och sedan öroninflammation så var på Vc idag och fick penicillin. Dålig timing, mycket i skolan då nästa vecka är den sista innan 5 veckors praktik/jobb. Imorgon är det valputställning i Flyinge, Kayos debut! Ska bli roligt.

Som vanligt igen

Noelle åkte hem i onsdags, trist och tomt! Idag har jag fått en hairmakeover, silvergrått ombre typ :-) och Santos måttbeställda täcke kom äntligen! Sitter perfekt!!! Dags att sova, 4.30 bär det av till DKK, utställning hela helgen!

RSS 2.0